11 december 2006

Lite copyrightbryderier…Tisdag 28 november, 2006

Lite copyrightbryderier…
postad av Neil 08:54

Jag är lite förbryllad av en artikel på BBC:s hemsida och copyrightperioder i Storbritannien för inspelad musik som verkar påstå att dagen efter att perioden går ut, får personerna som gjrode musiken inte längre betalt för den.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/6186436.stm

Musikjournalisten Neil McCormack sa till BBC Radio Five Live att den här slutsatsen skulle bli ett hårt slag mot industrin. ”Det här bestämdes före ankomsten av, den stora uppsvingen, för rock’n’roll - uppsvingen inom populärkultur som har lett till att ett stort antal personer lever på dessa royalties.

"Du kan ha gjort en skiva 1955 och har fått royalties,” sa han. ”Plötsligt är de borta.”


...

men om man får royalties som en skiva som man gjorde får man, förmodar jag, fortfarande pengar från skivor som säljs genom det skivkontraktet. Skillnaden är att andra nu kan ge ut eller använda materialet utan att betala en licensavgift till skivbolaget som inte skulle betala dig.

å om Beatles material ska bli allmängods i Storbritannien om fem år, som det står i artikeln, kan någon ge ut en skiva i Storbritannien med Beatleslåtar från 1961. Och efter ett par år efter det kunde de inte sälja sin CD med Beatleslåtar från 1963 som “Please Please Me”, eller använda foton eller omslag från den ursprunliga LP:n. Fast EMI kan ge ut en serie med antingen billiga Beatlesskivor, eller nyutgåvor med extra material på Beatlesskivor, som skulle säkerställa att de kvarlevande Beatlarna fortfarande skulle få betalt av EMI…inte sant?