20 mars 2006

Ett ordentligt inlägg med saker

Söndag 19 mars

Ett ordentligt inlägg med saker

postad av Neil 14:27

Sådär. Ingen vet rikgit om det var ett mystiskt problem med hemsidan eller ett mystiskt problem med Blogger, men vad det än var har försvunnit lika mystiskt och lät mig ladda upp ett dussin foton en andra gång, den här gången ett och ett. Och det fungerade, mer eller mindre. (Jag önskar fortfarande att jag hade använt en kamer och inte en mobiltelefon.)

Stardust börjar filmas nästa torsdag på Island. Jag kommer inte att vara där -- jag är i Glasgow och håller på med Wolves in the Walls. (Jag kommer faktiskt att jobba, för jag tror att det är dagen då jag pratar med publiken om pjäsen och berättelsen, efteråt. Så om ni är Glasgow, kom dit och säg hej på lördag.) Så från och med nu, fortsätter filmen Stardust i stort sett utan mig, tyvärr, fast jag skulle gärna vara där och se när den filmas.

Det är massor av coola saker jag inte har hunnit skriva om, och dussintals intelligenta brev från folk som jag ska försöka att svara här under de kommande dagarna. Under tiden…

Det finns en bra
artikel om Wolves in the Walls i The Times (många citat av Vicky Featherstone och Julian Crouch, och beskrivningar av vargarna) medan the Scotsman pratar med dem och några av skådespelarna (http://living.scotsman.com/index.cfm?id=427032006) och Evening Times har ett vackert foto (klicka på den lilla versionen) av vår Lucy, Frances Thorburn, som möter en verklig varg som ser ut som om han satts på plats i Photoshop, men det har han inte. Och på http://www.nationaltheatrescotland.com/content/default.asp?page=s148 har de nu en liten videointervju med mig från slutet av min senaste resa när jag jobbade med Wolves (vilket var i slutet av allt turnerande med Anansi Boys ifjol, och därför ser jag så hemskt trött ut. Jag är mycket piggare nu.)

...

För övrigt, ungefär 20% av alla mail under den senaste månaden från min FAQ är från folk som undrar om jag har hört talas om Margaret Atwoods Long Pen signeringsapparat, och om jag har det, vad jag tycker. (Om ni har missat den, finns det en hel artikel om den på
http://books.guardian.co.uk/news/articles/0,,1724405,00.html)

http://www.neilgaiman.com/journal/2005/02/and-saw-tibet.asp finns länken till mina första kommentarer om den, fast hennes kommenterarer om mina kommenterar är låsta bakom någon barriär nånstans. (Googlar ”Gaiman kisses Atwood” och hittar att Ms Atwood har uppe brevet till The Globe på http://www.unotchit.com/faq.html, och kommenterar den från den tiden på
http://www.writerswrite.com/writersblog/wblog.php?wblog=213051 och
http://www.overtherhine.com/orchard/lofiversion/index.php/t4084.html
)

...

Anansi Boys visade sig vara väldigt populär bland läsarna på SFSite (tack, allesammasn):
http://www.sfsite.com/columns/best06b.htm

Och jag lovade mig själv att jag skulle nämna att Dr Who började visas i USA på Scifi Channel på fredag 17 mars, men väntade mig inte attt vara utan internet, följt av att allt slutade fungera i några dagar, och hursomhelst gjorde jag inte det. Men det har börjat och man kan läsa om det påhttp://www.scifi.com/doctorwho/.

Jag har nyligen läst om mina gamla utgåvor av Sandman och kom till tidningarna om konvergensen och det fick mig att fundera på något.

Kallas en stor grupp råkor ett parlament för att de strålar samman på ett stort öppet område och lyssnar på en råka som kraxar i flera timmar innan de alla antingen flyger iväg eller hackar ihjäl den, eller hittade du på det för att det lät otroligt coolt…vilket det är. Tack så mycket. -Jared Smith


Jag hittade inte på just det beteende bland råkor, nej. Jag hade läst om det i gamla fågelböcker, och sen dess har folk skickat mig kopior av artiklar som beskriver att det förekommer (däribland en i Smithsonians tidning). När det gäller kollektiva substantiv för råkor, är de mest vanliga en uppbyggnad (building) med råkor eller en samling (clamour) råkor. Parlament används mest oftast för ugglor. Men huruvida det började med mig eller inte, är parlament nu ett av de kollektiva substantiven som använd för råkor.

En fråga om Anansi Boys..

I boken har du några Anansi-
berättelser/historier/kalla-dem-vad du-vill och en av dem var om hur Anansis farmor dog och sedan spelade han bartendern ett spratt (stackaren). Hursomhelst, jag och min vän läste H.C. Andersens sagor och det är en som heter Lillklas och Storklas som har en del där Lillklas farmor dör också, och han lurar en olycksdiger värd på samma sätt som Anansi lurade bartendern. Och Storklas blir förlägen som Tiger. Det är många delar som är i stort sett identiska, så jag undrade bara var du först hörde om/fick idén om Anansis berättelse?(

Åh, och uppenbarligen kan man läsa hela här:
http://hca.gilead.org.il/li_claus.html. Hela berättelsen är lite längre, men nånstans nära mitten kommer den här delen.)

Och en grej som inte har nåt med saken att göra, jag vet inte vad du tycker om serier på internet, men det finns en som heter uttersoldaterna (när det översätts, den är ursprungligen på finska) som är helt underbar. http://iperyys.net/ssos Åtminstone delen “för kännedom” om att översätta namnen fick mig att asflabba. Tänkte att du skulle tycka om dem.

Hej rå, mr Gaiman
.

Verättelsen är äldre än Andersen -- den finns i Grimms också, och på andra ställen. Men stället jag fick den från var
http://www.sacred-texts.com/afr/jas/jas135.htm

(och ni hittar berättelsen om Anansi som låtsas vara död och ärtorna och tjärmannen på http://www.sacred-texts.com/afr/jas/jas021.htm längst ner på sidan.)

...

Jag hade en skön dag igår hemma hos Dave McKean och kan rapportera att han just nu jobbar på den efterlängtade DVD:n med alla hans kortfilmer. Han har till och med gjort en kort dokumentär som ska hamna på den (min favoritdel är när han intervjuar sig-själv-för-åtta-år-sedan), och har avslutat flera oavslutade filmer, däribland en animerad film han gjorde som studen och WHACK!, en film han gjorde om figurerna Punch och Judy och som skulle hamna på en CD-rom till Mr Punch, men som aldrig blev av.

Och, nu när hennes vårlov är slut, miss Maddy åkte hem i morse, och flög som en minderårig utan sällskap, och jag fick precis ett samtal från Mary som sa att hon hämtat henne utan problem på flygplatsen. Hon var ett förtjusande resesällskap och har lovat göra en lista över böcker hon gillar och vill rekommendera på den här bloggen, när hon kommer ihåg det.